Masal Nedir? Masalın Özellikleri ve Türleri

Masal Oku - Masallar

Abone Ol google news

Masal oku : Dünyaca Ünlü En güzel Çocuk Masallarını okuyabileceğiniz Türkiye’nin en güzel ve geniş masal içeriklerini çocuklarınıza okurken onların güzel vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz. Bu yazımızda sizler için Masal Nedir? Masalın Özellikleri ve Çeşitleri ilgili detaylı bir şekilde bilgi vereceğiz.

Masalların hayatımızdaki öneminden biraz bahsedecek olursak Çocuklara okunan Masalların onların kişisel gelişimi üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır.

Kişisel gelişim uzmanları çocukların yanlış davranışlarını onlara direkt olarak anlatmak yerine dolaylı yollarda anlatmanın daha olumlu etkisinin olduğu söylemektedir.

Sizlerde çocuklarınızın hata yaptığı noktalarda onları kırmadan hatasını anlayacağı türde masallar okuyarak daha etkili olabilirsiniz.

Masal Türleri

1. Keloğlan Masalları

Saf bir Anadolu çocuğu olan kel bir oğlanın doğruluğu, dürüstlüğü ve iyiliksever yapısıyla başından geçen maceraları anlatan en çok okunan masal türleri arasında yer almaktadır.

Birkaç örnek vermek gerekirse;

2. Ezop Masalları

Milattan önce 6. yüzyılda yaşamış, ünlü bir Yunan masalcı olan Ezop tarafından her yerde anlatılan fabl türünde yazılmış masallardır.

Örnek vermek gerekirse;

3. Prenses Masalları

Günümüzde özellikle kız çocukları tarafından beğenilerek okunan ve çok ünlü prensesle ilgili hikayelere örnek verebiliriz.

Örnek vermek gerekirse:

4. Peri Masalları

Hayal gücünün sınırlarını aşacak güzellikte olan Türkçe Peri Masalları, sevilerek okunan oldukça popüler masallar olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu zaman iyiliğin sembolü olan değişik Masallar ile güzel dakikalar geçireceksiniz.

Örnek vermek gerekirse:

5. Binbir Gece Masalları

Orta Çağ’da yazılmış olan Orta Doğu kökenli harika bir edebi eserdir. Şehrazad’ın hükümdar olan eşine anlattığı hikâyeler olduğunu söyleyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse:

6. La Fontaine Masalları

Jean de La Fontaine tarafından çeşitli kaynaklardan toplayarak bir araya getirilen fabl türünde yazılmış edebi türde hikayelerdir.

Örnek vermek gerekirse:

7. Kısa Masallar

Dünyanın En güzel ve en Kısa Masalları bir arada bulabileceğiniz, popüler kısa masallardan oluşan ve genelde eğlendirici özelliği bulunan doğa ile ilgili masallar olarak tanımlayabiliriz.

Örnek vermek gerekirse:

8. Klasik Masallar

Son zamanlarda en çok aranan ve en çok beğenilen masallar olduğunu söyleyebiliriz.

Örnek vermek gerekirse:

9. Uyku Masalları

Uyku öncesi çocuklara okunan çocuklar tarafından beğenilen çocuklara ve sevgiliye okunan uyku masalları olarak tanımlanır.

Örnek vermek gerekirse;

10. Eğitici Masallar

Özellikle çocukların hayatı tanıması, hayal gücünün dolayısıyla hafızasının gelişmesi ve olumlu davranışlar sergilemesi amacıyla yazılmış eğitici öğretici masallar olarak bilinmektedir.

Örnek vermek gerekirse;

Ezop Masalları’nın Özellikleri ve Öğrenmeye Etkisi

Çocuğa daha küçükken okunan Masallar, onların hayal dünyalarında önemli bir yere sahiptir. Çünkü değerlerimiz olan çocukların hayal dünyası gelişirse eğer, çocuk okul çağına geldiği vakit düşsel verileri daha iyi kullanabilecek bir seviyede olur.

O yüzden 1 yaşında olan bebeğinize de 10 yaşındaki çocuğunuza masallar okuyabilirsiniz. Unutmayın ki, ağaç yaş iken eğilir.

Çocukların yaş gurubuna göre görsel kitaplar veya özellikle resimli hayvan kitapları alabilir veya Ezop Masalları bölümünden onlara resimleri göstererek hayvanları tanıtabilir.

Onların seslerini konuşturarak ilgisini çekecek, hem de öğrenmesi gerekenleri ona daha iyi öğreterek daha iyi bir birey yetiştirmiş olacaksınız.

Günümüzde eğitim ve öğretim seviyesinin üst seviyeye çıkması ve neredeyse büyük bir kesimin üniversite mezunu olması dolayısıyla, okuma oranın da yüksek olduğu bilinmektedir.

Uyku Masalları Niçin Okunmalı

Annesinden veya babasından masal dinlerken merakla ve heyecanla o masalı okuyan kişinin tatlı ses tonuyla seslendirmesi sonucu  yavaş yavaş uykuya dalan çocuklarımızın hayal dünyalarının gelişmesi ve farklı ufukların yer edinilmesi adına Uyku getiren Masalları okuyabilirsiniz.

Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi masalın çocuklar üzerinde olumlu birden fazla etkisi  bulunduğunu unutmamız gerekir.

Ayrıca Sevgiliye uyku masalları okuyarak, tatlı bir zaman geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Bebeklere Hangi Masallar Okunmalı

Ebeveynlerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri masal seçimi, ikinci olarak da çocuklarımıza masal okumadan önce o masalın içeriğine bir göz gezdirerek çocuğumuzu olumsuz etkileyecek cümlelerin veya kelimelerin olup, olmadığını incelemek olacaktır.

Olumsuz bir kelime ile karşılaşılması durumunda, masalı okurken çocuğunuza o olumsuz kelimeyi dillendirmemeniz, yerine daha ılımlı bir kelime seçerek masalı anlatmanız olacaktır.

Eğitici Masallar Okumaktaki Amaç

Eğitici Masallar okumaktaki amaç her zaman dolaylı bir şekilde çocuklarımıza güzeli ve iyiliği aşılmak olmalıdır.

İyilik yapan ve insanları seven bir hayal dünyası oluşturduğumuz zaman, çocuk etrafındaki insanları sevecek ve dolayısıyla mutlu bir birey olarak yetişecektir. 

Çocuğa iyiliği anlatırken zaman zamanda kötülük ve zarar verme boyutundaki davranış biçimlerinin içerisinde bulunduğu masalları anlatarak, kötülük kavramının da çocuğun beyninde oluşması yönünde çocuğa yardımcı olmamız gerekmektedir.

Çünkü bireyin çevresinde veya gördükleri karşısında bir muhasebe işlemi yapabilmesi, iyiliği ve kötülüğü doğru bir şekilde birbirinden ayırt edebilmesi adına bu iki olgunun bilinmesi gerekmektedir.

Masal Nasıl Okunur

Anlatılmak istenen bir durumun veya karşı tarafın benimsemesi için, aktarılmak istenen olgunun aktarıldığı, yöntem olması dolayısıyla masallar: Binlerce yıllık bir birikim sonucu dilden dile ulaşarak ve birbirinden farklı deneyimlerle süzülüp gelen eşsiz bir nitelikteki çocuk eğiticileri olarak görülmektedir.

Ayrıca sadece çocuklar üzerinde değil gençler hatta yetişkinlerin eğitiminde de etkilerinin olduğu 14. asırda keşfedilmiştir

Çocuklarımıza öğreteceğimiz önemli diğer kavramlar arasında da sabır, Dürüstlük, eşitlik, adil olma gibi evrensel nitelikteki değerleri en faydalı olacak şekilde masallar aracılığıyla dile getirilmesi, onun bu kavramları tanıması ve algılayabilmesi için bilinen en iyi taktikler arasında bulunmaktadır. 

Neden Masal Okuruz

Genel perspektifte bir olaya baktığımızda kolektif bir şuur taşıyan masalların kapsamında eskiden yaşayan insanlara ait kültürlerin, yaşanmış dinlerin ve törenlerin başlangıcını bulmak mümkündür.

Geçmişten günümüze ulaşmış olan masallara baktığımızda ise genel itibariyle adalet-zülüm, iyilik-kötülük, alçakgönüllülük-kibir, doğruluk-haksızlık gibi birbirine zıt davranış biçimlerini temsil eden şahısların mücadelesinden, ya da ulaşılması zor olan hedeflere veyahut amaçlara ulaşma isteğinden doğan bir birinden farklı nitelikteki hayaller işlenmektedir.

Bu hayaller belli bir kesime veya topluma mal olabilecek özellikler olmayıp, farklı kültürlerin veya toplumların kolay bir şekilde benimsenebilecek kalıplaşmış temalar olduğu söylenebilir.

Masal’ın çocuklar üzerindeki etkisi

Masal kelimesini biraz açacak olursak eskilerden günümüze ulaşmış olan ve dilden dile dolaşan kimi zaman yaşanmış olaylardan kimi zamanda hayal ürünü olayların birleşiminden oluşmuş.

Bazen kişileri eğlendirmek, bazende zaman geçirmek bazende direkt olarak söylenemeyen olayları anlatmak için söylenen olaylar dizisi olarak anlatılabilir.

Masalların en çok önem verdiğimiz yönü ise çocukların gelişim ve eğlendirme yönü olmuştur. Onları okuyan çocukların okuma becerilerinin de kısa bir sürede gelişeceğini göreceksiniz.

Bebeğime Masal Okumalı mıyım?

Genel olarak baktığımızda her anne ve babanın kafasını kurcalayan önemli noktalardan biri de çocuğun yaşına göre masal seçimi olmuştur. Buradaki amaç çocuklarımız için en verimli masalı seçerek onu en üst seviyede verim almasını sağlamak olmuştur. İşte bu sebepledir ki

Her kesimden ve yaştan bebekler ve çocuklar için eğlence ve eğitim amaçlı olarak oluşturulan ve nesilden nesile aktarılan en güzel masalları okuyarak çocuklarınıza güzel vakit geçirtebilirsiniz.

Masalın Hayatımızdaki Yeri

Bütün insanların bir çocukluk evresi olduğu malumunuzdur, bu güne kadar bir çok kişiden çocukluğunu yeteri kadar yaşamadığını söyleyen insanlarla karşılaşmışsınızdır.

Eskiden ninelerimizin anlattığı masallar ve hikayelerin çoğu kişinin hala en güzel anıları arasında olduğu tespit edilmiştir.

Yatağımıza uzandığımızda başımızı okşayarak anlatılan o masallar var ya dinlemekten zevk aldığımız ve bize güven veren o ses tonu hala ilk günkü gibi tatlı ve güzel anılarımız arasında bulunmaktadır.

İşte gün geldi bizler büyüdük ve bebeklerimize de bu güzel duyguları daha güzel bir şekilde tattırma zamanı geldi.

Çocuklar Masal dinlemekten Hoşlanır mı?

Hangi çocuk, masal dinlemekten hoşlanmaz ki, o biricik tatlı bebekler bile, annenin tatlı ve sakinleştirici bir ses tonuyla anlatmış olduğu hikayeleri öyle sükûnet içerisinde dinleyeceğinden emin olabilirsiniz.

Belki bu yazımız okuyanların bir kısmı onlar ne anlar ki diye bir düşüncenin içerisine girebilirler, lakin anlamaz demeyin şundan emin olun ki, sizi anlayacaklardır.

Yeni doğan bir bebeğin hem annenin kokusunu hemde ses tonunu ilk olarak algıladığı bilinmektedir,

Bu nedenle gece yatmadan önce kısa bir sürede olsa onlara faydalı olacak hayal dünyalarını çalıştıracak güzel masallar okuyun veya anlatın.

Masal Nedir?

Masal’ın  ne olduğu konusuna da değinmek istediğimizden kısaca değinmek isteriz.

Masal genel anlamda halk arasında üretilen, dilden dile yayılan hatta kuşaktan kuşağa süregelmiş, olağanüstü durum ve olayları içermekte olan halk hikayelerine verilen isim olarak da tanımlayabilir.

Masallardaki Kahramanların birçoğu genelde olağanüstü yani doğaüstü varlıklardan oluşmaktadır.

Masalların en güzel özelliklerinden bir tanesi, dinleyenleri inandırabilen bir sözlü anlatım türünün olmasıdır.

Genel olarak kişilerce, daha çok kendisine has zaman ve mekanlardan oluşarak, yaşanılan hayatla orantılı olarak uydurulmuş hikayelerdir.

Masalların yapısına bakınca genelde klişe sözler ile başladığı gibi klişe sözler ile sonlanmaktadır. buda demek oluyor ki tamamen hayal ürünü bir anlatım diline sahiptir.

Masallar, genel olarak günlük hayattan sıyrılmış, bireylerin tabiat ve gerçek dışı bir alemde yaşattığı bir hikaye olduğunu söyleyebiliriz. Masallar sözlü nesir türü olarak da tanımlanmaktadır.

Masalların Ortak Özellikleri

Birden fazla masal türünün ortak özellikleri bulunmaktadır. Masal türlerinin ortak özelliklerini sıralayacak olursak;

  • Bütün masallarda anlatılan olayların tamamı gibi masal kahramanları da olağanüstü varlıklar olup, ya çok kötü ya da çok iyidir.
  • Hikayelerde bulunan karakterlerin neredeyse tamamı gerçek üstü bir özelliğe sahip olup, yer ve zamanlar tamamen belirsizdir.
  • Masalların sonunda okuyan ve dinleyen kişilerce mutlaka bir ders çıkarılır, çünkü masallar genellikle hem eğlendirici hem de eğitici olup, neredeyse hepsi kalıplaşmış yani klişeleşmiş bir tekerlemeyle başlamaktadır. Birçok masalın sonu da kalıplaşmış bir tekerleme ve mutlu son ile bitmektedir.
  • Masalların türü ve niteliği ne olursa olsun, hepsi birer hayal ürünü olup, sanatsal ve tamamen kurmaca metinlerdir.
  • Belli bir yazarı bulunmamaktadır çünkü halkın ortak kültüründen meydana gelmiştir.
  • Masalların içerisinde genellikle yer ve zaman kavramı tamamen semboliktir, başka bir deyişle ne zaman ve hangi yerde oldukları asla bilinmez.
  • Yer isimlerinde  gerçek isimler kullanılır ancak masallara konu olan yerler gerçek yerlerle alakası olmamaktadır.

Masal Özellikleri

Masal özelliklerine bakınca büyük çoğunluğu aynı olmaktadır  yer, konu, olay, kişi ve amaç olarak incelediğimiz vakit  birkaç özelliğinin olduğunu söyleyebiliriz onlar.

1- Konu

Masallar özellikle çocukları ilgilendirdiğinden dürüstlük, iyilik, güzellik ve ahlak konularına değinilmektedir. Çocuklara masal okurken özellikle onlarda yardımseverlik ve erdemli olmak gibi duygular oluşturmak hedeflenmekte olup, haksızlıklara karşı masaldaki halkın direnmesi de haksızlıkların üstesinden gelmek gibi ayrıntılar yer almaktadır.

2- Olaylar

Masallar içerisinde meydana gelen olaylar genellikle bir edebiyat türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Hayal ürünü olan olaylar, olağanüstü özelliklere sahiptir. O yüzden masallarda mantık aranmaz çünkü imkansız diye bir kavram bulunmamaktadır.

3- Yer

Masallar içerisinde daha önce değindiğimiz gibi belli bir yer ve zaman bulunmamaktadır. Genellikle Kafdağı’nın arkası gibi  bir ülke, periler yuvası, gümüşten saraylar gibi tamamen hayali yerler konu edinmektedir.

4- Zaman

Masallarda yer ve mekanda olduğu gibi zamanın da tamamen belirsiz olduğunu söyleyebiliriz. Çoğu zaman geçmiş zamandan söz edilmektir, bu sayede masalların zamanlarının tamamen kurgu ürünü olduğunu anlamaktayız.

5- Kişi

Masallar da yer alan kişiler ve kahramanların hepsi olağanüstü niteliklere sahiptir. Gerçek hayatta deve, peri, gulyabani, cüce, cadı, şahmerdan gibi karakterlerin bulunmadığı herkes tarafından bilinmektedir.  Ayrıca masal içerisinde bulunan karakterler ya iyidir ya da kötüdür.

6- Amaç

Masallarda öncelik eğitmek ve öğretmek olup, yer, zaman ve karakterlerin kurgu olması bundan kaynaklanmaktadır. olaylardaki kahramanların hepsi kişileri rencide etmeden karşı tarafta bulunan kişiye ders vermektedir.

Bu makale ile sitemizin amacı topluma faydalı olarak yetişecek bireylerin psikolojileri üzerinde olumlu etki sağlayan masalları yayınlayarak faydalı olmaktır. O nedenle masallarımız ile ilgili bizlere önereceğiniz her türlü fikre açık olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Masal Uygulamasını Hemen İndir, Aramıza Katıl!
Download on the App Store Get it on Google Play

Benzer İçerikler

Masalın Özellikleri Nelerdir
Masalın Özellikleri Nelerdir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Masallar Oku | © 2023, Tüm hakları saklıdır.